Un Web Hosting Securizat reprezintă un element crucial în dezvoltarea online a afacerii tale.

Indiferent dacă conduci o afacere mică sau un brand important, atunci când vine vorba de securitate, este esențial să înțelegi de ce reprezintă un subiect important.

În acesastă eră digitală, interacțiunea companiilor cu clienții a ajuns să predomine în mediul online prin intermediul site-urilor web și secțiunii de blog. Prin urmare, nu este o surpriză să vedem timpul și angajamentul financiar imens investit în dezvoltarea segmentului digital al afacerilor. Antreprenorii au reușit să creeze site-uri care nu doar că se pot lăuda cu un design web atractiv dar și optimizarea acestora pentru Ecommerce, plus alte diverse caracteristici esențiale ale site-ului.

În construcția site-ului se implică foarte multă muncă, începând cu crearea de conținut, editarea de imagini, grafică, analiza competitorilor și aranjarea conținutului bazat pe o structură specifică pentru îmbunătățirea SEO a paginilor, postări pe rețelele de socializare și diverse alte elemente ce conduc la formarea unui brand de succes. Investești timp, energie, bani, creativitate ani de zile pentru a ajunge la rezultatul dorit.

Dar cum ar fi să vezi într-o zi că tot ce ai investit a dispărut într-o clipă datorită unei insecurități?

Cheia unei afaceri de succes online este securitatea. Un site web cu un web hosting securizat reprezintă baza unei afaceri cu potențial mare de dezvoltare continuă fără a fi compromis de lipsa unei securiăți a găzduirii web.

 

De ce ar trebui ca securitatea hostingului să fie proritatea TA principală?

Motivul pentru care Web Hosting-ul Securizat este important, o reprezintă siguranța afacerii tale cât și a datelor clienților tăi. Creșterea unei afaceri se bazează pe o încredere reciprocă între site și vizitatorii acestuia. Site-ul adună informații specifice pe care le stochează, iar utilizatorul vizitează site-ul pentru a obține informațiile dorite. Dacă una din părți încalcă această încredere, cealaltă parte ar putea suferi pierderi, care ar fi putut fi evitate folosindu-se o găzduire web securizată.

Există multiple metode de protecție pe care le poți folosi singur pentru o minimă securitate a site-ului precum utilizarea certificatelor SSL, utilizarea parolelor puternice cât și actualizarea platformei CMS la zi. Din păcate acestea sunt insuficiente în cazul unor atacuri mai puternice și de aceea ar fi bine să începi să te informezi despre găzduirea web pe un sistem securizat.

Ca în orice alt domeniu, calitatea diferă de la vânzător la vânzător. Doar pentru că ți s-a garantat securitate de primă clasă asta nu înseamnă că acea ofertă nu ar putea fi una falsă. Deși inițial pare o ofertă prietenoasă cu bugetul tău, este posibil ca în timp să descoperi cu stupoare că nu este ce ți-ai dorit și a fost o investiție care ar putea chiar să te coste mai scump.

Dacă ai ales un site care funcționează pe sistemul „mănâncă cât poți pentru un dolar”, ar fi ilogic să te aștepți la o securitate de un nivel înalt. În unele cazuri se întâmplă chiar ca adresa IP a site-ului să ajungă pe lista neagră (blacklist) și astfel site-ul este dezindexat din motoarele de căutare. În unele browsere moderne userul este restricționat să acceseze site-ul datorită faptului că acesta figurează pe lista neagră.

 

Înțelegerea riscurilor implicate

Hacking

Securitatea a devenit de-a lungul timpului o problemă tot mai frecventă pe internet. Săptămânal se vehiculează articole despre cum anumite business-uri au fost hack-uite. Prin urmare ar fi indicat sa iei in considerare varianta unui web hosting securizat.

Pierdea câștigurilor

Lipsa securității poate duce la diverse probleme indiferent de aria de business în care activezi, și astfel îți poate afecta câștigurile. În cazul în care siteul tău se închide, clientul nu va mai putea să vizualizeze produsele sau serviciile pe care le oferi.

Rancarea în motoarele de căutare

În cazul în care apar erori regulate la încărcarea site-ului și motoarele de căutare încearcă să îți acceseze site-ul fără succes, acest lucru va avea un impact negativ asupra rancării site-ului tău în motoarele de căutare  și astfel va duce la o scădere a traficului din site.

Atacuri malware

Malware-ul este un termen folosit pentru a descrie o gamă largă de programe maliţioase. Malware-ul poate fi reprezentat de viermi, rootkits, troiani, ransomware, ameninţări cibernetice. De obicei este instalat în sistem fără ştirea sau aprobarea utilizatorului, exploatând vulnerabilităţile din securitate ale site-ului. Un atac malware îți poate cauza o pierdere de date ale site-ului. Fără un web hosting securizat plus un serviciu de backup de date regulat, pot exista pierderi mari de bani și de timp investiți in site.

 

 

Lucruri pe care să le iei în considerare pentru un web hosting securizat

Restricție de acces

Gazdele web ar trebui să limiteze accesul, permițând doar tehnicienilor instruiți și autorizați la partea de administrare a site-ului/ serverului și să șteargă accesul user-ilor care nu mai lucrează în companie.

SSH (Secure Socket Shell) sau echivalentul acestuia ar trebui utilizat atunci când dorești să te conectezi la server. Ca măsură de precauție suplimentară, se pot utiliza chei RSA protejate prin parolă.

De asemenea, o gazdă poate face o listă albă de adrese IP autorizate care să lucreze la întreținerea site-ului. Clienții pot face sau modifica acest lucru prin intermediul panoului de control inclus în contul lor.

Conectările din root-ul utilizatorului ar trebui să fie dezactivate pentru a împiedica accesul persoanelor neautorizate să exploateze acest punct de acces. Permisiunea echivalentă poate fi apoi dată autentificărilor de administrator autorizate.

Monitorizarea rețelei

O Gazdă Web ar trebui să monitorizeze în mod regulat rețeaua pentru infiltrări sau activități neautorizate. Acest lucru ajută la prevenirea compromiterii serverului.

SSL, SFTP și Firewall

SFTP– dacă ai încărcat vreodată fișiere pe contul de găzduire, este posibil să fii familiar cu termenul de FTP (Protocol de transfer fișier). Folosești clientul FTP pentru a urca fișiere mai ușor în serverul tău. SFTP folosește același concept dar securizat. SFTP reprezintă abrevierea pentru Protocol Transfer de Fișiere Securizate (Secure File Transfer Protocol).

Criptarea SSL (Secure Sockets Layer) asigură faptul că datele sensibile care circulă printr-un site web sunt păstrate într-un mediu privat și sigur. Permite utilizatorilor și vizitatorilor să își pună încrederea într-un site web. Cu toate acestea, deși asigură comunicarea între un site web și un utilizator, nu asigură siguranța serverului în cazul unui atac cibernetic. Pentru a verifica dacă un site are certificat SSL te poți uita înainte de adresa site-ului dacă aceasta are o iconiță verde sub formă de lacăt care reprezintă securitate https:// spre deosebire de variante nesecurizată a site-ului care începe cu http://. Dacă site-ul tău este un site de e-commerce certificatul SSL este o necesitate pentru protecția datelor clienților tăi, pentru prevenirea furtului de identitate cum ar fi numărul cardului de credit, numărul băncii, adresa sau alte informații de natură personală. Dacă site-ul tău colectează date personale sau orice altă informație sensibilă, securitatea SSL este obligatorie.

Un WAF (Web Application Firewall) este necesar pentru a monitoriza traficul HTTP care circulă prin aplicațiile web. Spre deosebire de un firewall de rețea, un WAF oferă securitate mai specifică, deoarece înțelege cerințele specifice ale unei aplicații web. Cu o anumită configurație, poate preveni chiar injecții SQL, scripturi între site-uri, verificarea vulnerabilității și alte tehnici.

Prevenirea DDoS

Un atac DDoS (Distributed Denial of Service) este un atac cibernetic simplu, dar eficient, care poate afecta site-urile web populare. Prin acest atac, serverele unui site web sunt suprasolicitate cu atât de mult trafic încât devine indisponibil vizitatorilor reali.

DDoS este greu de remediat. Prin urmare, cea mai bună soluție va fi întotdeauna ca o gazdă web să ia măsuri de precauție împotriva atacurilor DDoS înainte ca acestea să se întâmple. De asemenea, ar trebui să aibă instrumentele adecvate pentru a atenua atacurile DDoS atunci când apar.

Detectarea și eliminarea programelor malware

Gazdele web ar trebui să informeze clienții cu privire la acțiunile de protecție pe care fiecare parte trebuie să le efectueze pentru a securiza site-ul web. Scanările periodice de fișiere ar trebui efectuate pe conturile clientului, cărora ar trebui să li se permită să vadă rapoartele. Aceasta este de obicei o caracteristică în orice plan decent de găzduire web. În cele din urmă, un plan de asistență pentru compania de găzduire ar trebui să includă ajutor pentru identificarea și eliminarea programelor malware.

Software-uri precum ClamAV și rkhunter pot fi instalate pentru a menține malware-ul pe un server gazdă.

Sistem de operare

Dacă ești în căutare unei gazde web, una dintre opțiunile oferite este sistemul de operare al serverului web. La momentul actual există două sisteme de operare dintre care poți alege – sistemul de operare Windows și sistemul Linux. Este indicat să alegi sistemul de operare în funcție de cerințele tehnice ale site-ului tău.

Serverele web care folosesc Windows limitează accesul în mod implicit. Utilizatorii sunt conectați ca utilizatori standard și vor trebui să solicite permisiunea și să introducă o parolă înainte de a li se permite să se bucure de privilegiile acordate de administratorul principal. Acest aspect poate micșora posibilitatea daunelor produse în urma infiltrării unui intrus, indiferent dacă acel intrus este un program rău intenționat sau un angajat.

Numai personalul Microsoft autorizat se ocupă de aceste servere web în cazul în care este detectat un defect de securitate. Acest lucru nu numai că înseamnă că primești asistență de la tehnicieni Microsoft bine pregătiți, dar împiedică și persoanele nedorite să exploateze aceste defecte.

Pe de altă parte, serverele web bazate pe Linux vin cu mai puține amenințări cunoscute, deoarece sistemul de operare Linux nu este la fel de utilizat ca omologul său. De asemenea, majoritatea serviciilor de găzduire pot instala programe care protejează site-urile găzduite de Linux de malware-uri vizate de Windows. În cazul în care sunt identificate defecte noi, comunitatea open source din spatele Linux răspunde de obicei rapid pentru a remedia problema.

Parolă și acces utilizator

Parolele ar trebui să fie potrivite cu diferitele categorii de utilizatori pentru un site web. Cele mai puternice parole ar trebui rezervate

personalului administrativ și autorilor invitați, deoarece aceștia au cel mai mare potențial de impact asupra site-ului.

În cazul unei tentative de hacking suspectate, toate parolele trebuie schimbate imediat. Aceste modificări pot fi necesare și la actualizarea CMS (Content Management System).

Importanța formulării parolelor puternice trebuie subliniată pentru toți utilizatorii. Alternativ, un manager de parole poate fi utilizat atât pentru formularea, cât și pentru păstrarea parolelor puternice. Evită numele de utilizator sub forma „[email protected]”, deoarece sunt destul de frecvente și ușor de atacat.

În cele din urmă, diferitele categorii de utilizatori trebuie să fie permise numai cu nivelul maxim de privilegii de acces de care au nevoie pentru scopurile lor. Nu permite niciodată încărcarea fără restricții a fișierelor și limitează aceste încărcări numai la ceea ce au nevoie utilizatorii. Acest lucru ajută la prevenirea intrușilor în site.

Pluginuri, aplicații și actualizări

Atunci când selectezi pluginuri și aplicații pentru un site web, ia în considerare vârsta, cantitatea de instalări și actualizări. Acest lucru îți permite să afli dacă software-ul este sau nu activ. Software-ul inactiv poate fi plin de probleme de securitate. Instalează software numai din surse de încredere pentru a te proteja de posibile infecții malware.

Nu uita să modifici imediat setările implicite, cum ar fi acreditările de conectare, pentru a preveni utilizarea acestora în încercările de hacking. CMS-ul tău și toate software-urile instalate, trebuie actualizate imediat de fiecare dată când actualizările devin disponibile. Acest lucru împiedică hackerii să exploateze vulnerabilitățile de securitate deținute de versiunea mai veche a acestui software.

Copii de rezervă / Backups

O copie de rezervă în afara site-ului este o necesitate pentru toate site-urile. Aceste copii de rezervă ar trebui să fie automate și frecvente pentru a maximiza durata de funcționare a site-ului, în ciuda eșecului de updatare a paginilor web, codurilor sursă, update-uri incompatibile sau update-uri neterminate care pot exista din diverse motive.

Copiile de rezervă automate se asigură că nu depind de memoria umană eronată. Backup-urile frecvente te asigură că vei fi la curent cu cele mai recente modificări de conținut de pe server și pentru a-l identifica pe cel care funcționează corect.

De asemenea, poți lua în considerare criptarea datelor de pe aceste copii de rezervă pentru a adăuga un scut suplimentar de securitate informațiilor sensibile în cazul în care nu sunt stocate pe un device extern, cum ar fi un stick de memorie sau un hard drive extern pe care să îl păstrezi la un loc sigur unde nu poate fi accesat de nimeni. Aceste copii de siguranță vor trebui apoi testate pentru a determina dacă funcționează conform intenției după decriptarea datelor.

Păstrează întotdeauna fișiere de instalare noi pentru software-ul instalat. Acest lucru asigură că o copie de lucru curată este disponibilă în cazul în care software-ul curent funcționează defectuos sau devine compromis.